Två parsontikar först ut som
jaktchampion med tre jaktprov

I och med de nya reglerna för grythundsarbete (fr 120401) och de i fjol reviderade championatsreglerna för terrier så krävs tre grytjaktprov för uppnå titeln Svensk Jaktchampion Gryt eller Grytjaktchampion. Rasen har efter säsongens sista grytdomarkollegiemöte fått två nya grytjaktchampion, för första gången med tre jaktprov – Bodil 15 februari och Zäta 3 mars.
Deras nya titel blir SE J(G)CH. Förliggar- och sprängarindelningen är borttagen, men man kan nu blanda de två arbetssätten inom championatet.

Delsbo 2013-02-15
Första parson i Sverige att uppnå championatet med tre jaktprov är Bodil, Radagast Galadriel, som gjorde sitt första jaktprov 15/12 2012 för domare Mikael Bråtner, med 1a-pris. I februari avlades ett andra, 13/2, och tredje jaktprov, 15/2,  för domare Joachim Eriksson i Delsbo. Vid de tre proven sprängde Bodil räv.

Ett par veckor senare i Aneby var det så dags för det tredje förstaprisbedömda jaktprovet för parsontiken Leida’s Russells Zäta Jones, Zäta kallad. Domaren Jan Engdahl bedömde en provdag där två prov sammanvägdes. Hon gjorde sina två första 1a-pris för domare Thommy Sundell – 4/9 i Luleå och 25/4 Svensbyn. Samtliga Zätas jaktprov avlades som sprängarprov.

Se även vårt galleri för grytprov>> och grytjaktchampionat>>