FAQ – rasen
1. Vad är skillnaden mellan en Parson russell och en Jack russell?
Förenklat sagt är skillnaden att en parson russell har ca 10 cm längre ben än en Jack russell. Vår dags parson är lik den ursprungliga jakthund som rasens fader parson ”Jack” Russell utvecklade. Ur den ursprungliga högställde (högbente) hunden utvecklades även en mer lågställd (kortbent) kusin, dagens Jack russell. Det förekommer i många länder Jack Russell-klubbar som av olika skäl valt att stå utanför kennelklubbsorganisationerna. Vissa av dessa klubbar godkänner både lågställda och högställda hundar. Därav förvirringen kring rasernas namn. Till detta skall tilläggas att namnet Parson Russell Terrier inte har speciellt många år på nacken och typerna gick fordom rätt och slätt under namnet ”Jack Russell”. Som exempel kan nämnas att Parson Russell Terriern blev godkänd först 2003 i USA. Således innehåller amerikanska titlar fram till 2003 uteslutande namnet ”Jack Russell”, även om hundarna i fråga idag går under namnet Parson Russell Terrier. Detsamma gäller för rasens ursprungsland England, där rasen blev officiellt godkänd 1990. I Sverige godkändes rasen år 1993.
2. Vad kan man använda en Parson till?
Vad du vill! En parson är alltid redo för nya äventyr. Även om den är i ursprung grytspecialist, utmärker den sig även som spårhund och som allroundjakthund. En parson orkar i stort sett hur mycket som helst. Parsons är mycket läraktiga, bara träningen är rolig och inte för tragglande. Bruks, lydnad och agility bara för att nämna några lämpliga grenar. Parsonen vill gärna följa med i vardagen, på cykelturen, ridturen, till fjällen eller i båten.
3. Är Parsons trevliga familjehundar?
En parson älska att vara där det händer, och i en aktiv familj med klara regler blir den en uppskattad och älskad familjemedlem.
4. Hur mycket motion kräver en Parson?
Detta är en aktiv ras, avlad för att ha en hög energinivå. Denna energi och outtröttlighet är vad som håller dem i liv i mötet med grävling och räv i grytet. För att få utlopp för sin energi vill den därför ha både fysisk och psykisk motion. En tumregel är två timmar utomhus sammanlagt per dag, men utöver detta vill den även få problemlösa och lära sid nya saker.
5. Ska man välja en tik eller en hane?
Generellt sett är tikar något mildare i temperamentet, men det är i stort en smaksak vad man väljer. Tiken löper vanligtvis två gånger per år i ca tre veckors tid. Under denna tid behövs ev. extra passning. Vissa hanhundar kan vara svår att ha tillsammans med andra hanhundar, men vanligtvis är det inga problem.
6. Kan man lämna en Parson ensam?
En parson vill vara där du är. Visst går det bra att lämna din hund kortare stunder, men man ska vara medveten om att en uttråkad Parson hittar på egna sätt att roa sig.
7. Är Parson en bra förstahund?
För en förstahunds-ägare som är väl insatt i rasen och ambitiös i sitt hundägande finns ingen ”dålig förstahundsras”. Man ska dock vara medveten om att parsons är aktiva och kräver en fast, konsekvent uppfostran. Ett tips är att besöka en parsonuppfödare i din närhet för att se om rasen passar dig.
8. Kan man ha en Parson lös i skog och mark?
Absolut, en parson älskar att vistas i skog och mark. Då Parsons i allmänhet är självständiga hundar krävs dock ihärdigt arbete från ung ålder för att få en väl fungerande inkallning. Ta gärna av halsband eller selen för att undvika att de fastnar i grenar och snår.
9. Krävs mycket pälsvård?
Parsons föder blandkullar om slät, broken och strävhår. De släthåriga har korta hårda strån som ligger tätt mot kroppen. Pälsen är tät och vattenavvisande. De kräver minimal pälsvård och fäller normalt vår och höst. Borstning med gummiskrapa eller sämskinn underlättar fällningen. Broken päls är en blandning mellan slät och sträv. De har ofta kortare päls på kropp och längre päls i ansikte, i form av mustascher, skägg och ögonbryn, och längs rygg. Den skyddar hunden mot rispor och stick i skog och mark. Sträv päls finns i olika längder och kan bli ganska lång om man inte håller efter den. En lång päls blir inte vattenavvisande varför hunden mår bra av att den trimmas regelbundet. En rekommendation är att trimma broken och sträv päls ca var tredje månad, utställningshundar ev. något oftare.
10. Hur hittar man rätt uppfödare?
Under fliken ”avel & hälsa” listar vi uppfödare anslutna till Parsonklubben och SKK. Klubben rekommenderar hugade valpköpare att tidigt ta kontakt med intressanta uppfödare. Uppfödaren kan då hjälpa till med att para ihop rätt valp med rätt köpare. Det kan även vara lämpligt att träffa båda föräldrardjuren för en bedömning av temperament och exteriör.
11. Är Parsonen en frisk ras?
Ja, parsonen anses vara en frisk ras utan rasanknutna sjukdomar.
–