Månadsbrev november 2012

Hösten är här – mörkt och grått större delen av tiden, men det gör ju att man ser till att ta till vara på de eventuella soltimmar som faktiskt visar sig. Skåne är milt vilket gör att viltspårandet kan fortsätta och både underställ och termobyxor hänger kvar i garderoben.

Den 1 november lanserades ett nytt DNA-test för Parsons, som ger svaret om hunden är fri, bärare eller drabbad av ”LOA” – Late Onset Ataxia. Detta är ett test som är efterlängtat av många uppfödare, då sjukdomen först visar sig på de drabbade hundarna då de uppnått en viss ålder – all information om LOA finns på både Parsonklubbens hemsida och på AHT (Animal Health Trust i England) som tillhandahåller test-kit och analyserar proverna. För den ”vanlige” parsonägaren är det inte nödvändigt att testa sin hund om den inte är tänkt att användas i avel – dock kan ju uppfödarna ha önskemål om att hundar ur de egna linjerna testas. Har du frågor, kontakta Parsonklubbens AK eller styrelse – eller din uppfödare. Vill du testa din hund, så har Parsonklubbens medlemmar 20% rabatt i hela november, rabattkoden och information om hur man bestället testkit finns på hemsidan.

Klubbens årsmöte är 2013 framflyttat till mars månad för att inte krocka med sista grytjaktshelgen, efter flera års önskemål från de aktiva jägarna bland medlemmarna. Styrelsen ser fram emot många deltagare till årsmöteshelgen, då vi brukar ha väldigt trevligt och mycket givande diskussioner på lördagen då det är aktiviteter för medlemmarna (2013-års program är ännu inte fastställt) och en uppskattad gemensam middag på kvällen då årets Parson i många olika kategorier uppmärksammas. Årsmötet hålls på söndagen den 17 mars.

CK-boken kan framöver förväntas uppdateras 4 gånger per år. För meriter och andra resultat i rampljuset finns några gallerier på klubbens hemsida, men framförallt är det fritt att visa upp och skriva om sina resultat på både egna hemsidor, bloggar, sociala medier eller på andra sätt.

Några medlemmar har startat ”Parson Forum” på Facebook, en grupp där man enligt upphovspersonerna kan lägga ut aktiviteter för och med parsonfolk. Det ska tilläggas att klubben gillar initiativet, men inte står som ansvarig för denna grupp.

Snart är det advent och tid för julledigt och låååånga promenader med hundarna. Tänk på att mycket av det julgoda kan vara direkt giftigt för våra fyrbenta, choklad, nötter och russin ska de absolut inte ha tillgång till, och var försiktiga även med för mycket av det goda som köttbullarna och skinkan.

Njut av hösten – färgerna är ju fantastiska och luften härlig. Vad gör det om det regnar, det gör bara den varma chokladen/glöggen/teet ännu bättre efter promenaden och man kan med gott samvete kura i soffan med bästa lilla vita kompisen.

Vid tangenterna
Anette Ahlgren, ledamot