Juni månads brev från styrelsen

Suppleant Louise Köhler

Juni månad är bästa tiden på året om jag får välja. Ljusa mornar och kvällar som gör det enkelt att komma ut på tidiga morgonpromenader innan jobbet och sena kvällspromenader som förlänger dagen. Jag är ganska ny som suppleant i styrelsen och har fått mitt första uppdrag att skriva juni månads nyhetsbrev. Jag har haft min parson i tre år nu och det är tre glädjerika och positiva år med många roliga upptåg och mycket nytt att lära sig eftersom Mitzou är min första hund. Jag är glad att min uppfödare vågade tro på mig att jag skulle klara av att uppfostra och ta hand om en parson som första hund. Många säger ju att det är en svår ras att börja med som nybörjare. Jag tror jag är en ganska så ”vanlig” hundägare som vill min hund det allra bästa. Med ”vanlig” menar jag att jag inte tävlar med min hund och jag ställer endast ut några gånger om året. Jag har ännu inte provat på spår eller gryt ännu, men tror absolut att jag kommer att göra det inom en snar framtid. Jag har givetvis gått en del kurser både i lydnad och agility och tränar agility lite till och från. Jag strävar efter att hon ska känna sig tillfredställd och nöjd varje dag och att varje dag ska innehålla något roligt och meningsfullt för henne eftersom hon är min allra bästa vän.

Under en hunds livslängd kan det ske mycket förändringar i livet och i den familj som den lever i. Själv har jag flyttat och fått förändrade familjeförhållanden. Min hund visade tydligt och klart till en början att hon kände sig orolig och ängslig. Vart har min favoritslinga tagit vägen? Var ska min bädd stå nu? Ganska så snart infann sig ett lugn hos min hund och vi hittade tillbaka till våra rutiner, om än lite förändrade. Helt klart är att där matte finns, där finns också tryggheten.

Andra rutiner jag förändrat för min hund är maten. Vad gör man när hunden börjar klia sig lite väl mycket och öron och ögon är irriterade? Jag bestämde mig i alla fall för att prova på att byta ut torrfodret till färskfoder och jag måste säga att efter en dryg månads användande av färskfoder så har det skett en klar förbättring både vad gäller kliandet och irriterande öron och ögon. Det innebär ju lite mer planering för mig som hundägare eftersom att jag måste inhandla maten på ett speciellt ställe och sedan stå och väga upp rätt mängd mat som dessutom luktar väldigt illa och blodar en del. Men, vad gör man inte för sin lilla parson? Jo, allt! Är hon nöjd så är jag nöjd och hon fullkomligt älskar sin nya mat!

Som parsonägare har jag lärt känna mycket trevliga hundmänniskor på mina promenader i skog och mark, på kurser, men framförallt på utställningar i ringen där jag lärt känna många trevliga parsonägare som givit mig mycket tips och råd på vägen.

Önskar Er alla en glad midsommar och ta vara på den ljusa tiden som är nu och njut i fulla drag med din parson!

Louise Köhler, suppleant