SKK:s bruksuppfödarpris

 För femte gången belönas en svensk parsonkennel med Svenska Kennelklubbens bruksuppfödarpris och av dessa fem är det tredje gången som mottagaren är Kennel Radagast, Berit Burmeister-Lindgren och Thomas Lindgren i Almunge.

Sju av kennels hundar har bidragit till priset denna gång – Radagast Loa,  Quendi, Rhomenna, Rhovanion, Took, Dis och Din. Dessa är födda 2004-2008 och  har medverkat med sina grytchampionat (5p),  men man kan även få poäng från hundar som har grytjaktprov (4p) eller grytanlagsprov (3p) utifrån vilka sedan SKK sammanställer poängen. Varje hund får tillgodoräkna sig en merit. Kenneln får ha med upp till tio hundar och minst 35 poäng måste man komma upp i för att kunna ansöka om denna utmärkelse.

Detta är sannerligen en hedrande utmärkelse för en grythunduppfödare, att förvärva denna utmärkelse tre gånger på 7 år är smått fantastiskt. Ett bevis för vad svenska parson förmår.

Parsonklubben gratulerar Kennel Radagast!

 

Bruksuppfödarepriset instiftades år 1962 och är ett erkännande åt de uppfödare, som i Sverige fött upp hundar vilka meriterat sig på bruks-/jaktprov.

Tidigare mottagare är Kennel Radagast som hedrats två gånger, 2005 och 2007, och Kennel Nado Shiz’s som fick bruksuppfödarpriset 2007 –  –läs mer här>> – och Kennel Beachrunner’s tidigare i år läs mer här>>

Sedan 1956 delar SKK även ut ett Bruksavelspris som “ett erkännande åt de hundar, som visat sig vara goda nedärvare och har haft stor betydelse för aveln av goda bruksdjur.”  Två parsontikar har hittills belönats – Radagast Ancalime och Nado Shiz’s d’Aghlidour.