Valpar & omplaceringar

 

: valpannonser@parsonklubben.se
________________________________

Parsonklubbens avelsrekommendationer

Enligt beslut fattade av Parsonklubbens årsmöten rekommenderar rasklubben uppfödarna att:
– att tik ej paras före 1,5 års ålder
– att hanhund ej används i avel före 1,5 års ålder
– att en hanhund används till maximalt 30-35 valpar
– inavelsgraden ej överstiger 6,25%

Som valpköpare är det viktigt att notera att detta är rekommendationer, inte krav för att annonsera här. För att få valpförmedling krävs dock att båda föräldradjuren har lägst good eller 2:a pris på officiell utställning, dvs erövrat efter 15 månaders ålder alt. officiell arbetsmerit. Uppfödarna har ett antal hälsotester och liknande att tillgå för att försäkra sig om att avelsdjuren är friska så att parningen följer SKK:s grundregler. Uppfödare är dessutom skyldiga att upplysa om dom eventuella avvikelser och sjukdomar som man vet finns i stamtavlan på hunden de säljer.

Hälsoundersökningar

  • Höftledsröntgen(påvisar hundens HD-status)
  • Patellaundersöknng (om knäleden, patellan, tenderar till att luxera)
  • Hörseltest (BAER-test)
  • DNA-test för Linsluxation (Primary Lens Luxation, PLL)
  • DNA-test för Ataxi (Late Onset Ataxia, LOA)
  • DNA-test för Ataxi (Spinocerebellar Ataxia, SCA)
  • Ögonlysning (diagnostiserar ett stort antal ögonsjukdomar, dock färskvara och undersökningen bör inte vara äldre än 12 mån inför avel)

Fråga gärna uppfödaren om valparnas föräldrar har genomgått några av dessa undersökningar. Lyssna noga på svaren – det kan finnas goda skäl till varför uppfödaren har valt att göra (eller för den delen avstå) ett eller annat av dessa test. Parson Russellterriern i Sverige är att betrakta som en frisk ras och det är en Parsonklubbens viktigaste uppgifter att se till att den fortsätter att vara det.
Vill ni veta mer om dessa föräldradjurens titlar, meriter och gjorda hälsoundersökningar kan ni utöver de svar ni får direkt från uppfödarna och deras hemsidor även söka i dessa källor:

Läs gärna även:

  • Att köpa hund (SKK)

Valpar (0-9 mån)

Valpar födda 2022-10-25, 4 hanar och 1 tik.
Föräldrar är SECH Zanira Barbie Girl (SE46218/2018) född 2018-05-05 och NOCH SECH DKCH NV-21 NJ(H)CH Revefotens Chat Away Habanero (NO49774/19) född 2019-07-17.
Barbie har genomfört BPH och Pepper har genomfört MH.
Valparna är leveransklara tidigast 2022-12-20, BAER-testade och i övrigt registrerade, vaccinerade och besiktigade enligt SKK’s regelverk.
Kontakta uppfödare Anette Fritzon, Kennel Parsonalities (Staffanstorp, Skåne) på 0708-131866 eller anette@parsonalities.com
Mer info på www.parsonalities.com

Valpar födda 2022-12-08, 1 tik och fyra hanar. Föräldrar är tiken Tinchens Honeypie (Svea) född 2020-07-11 och hanen SE UCH Själhundars Arnulf född 2020-05-01.  Levereransklara tidigast den 1 februari 2023.
Kontakta uppfödare Eva Düringer, Tinchens kennel (Ljungsbro, Östergötland) på 0706-354017 eller eva@tinchens.se – https://www.tinchens.se för mer information.

Valpar födda efter tiken Sequidilla’s Wonder Woman (Lexi) och hanen Beachrunner’s Hokuspokus  (Turbo). Två hanar och två tikar. Leverans v 9.
För mer information kontakta Susanne S Fogelström på kennel Sequidilla’s – susanne.fogelstrom5765@gmail.com – mobil 0708-568379.

Juniorer och vuxna (9 mån-)

Inga hundar över 9 mån är till salu för tillfället.

Fodervärd

Just nu sökes ingen fodervärd.

Omplaceringar


Inga omplaceringar aktuella just nu.

Parade

Inga aktuella parningar just nu.