Testhundar sökes till studie om ”vårtor” på äldre hundar.

STUDIE OM TALGKÖRTELHYPERPLASIER HOS HUNDAR.
Små veckade vårtor som uppträder hos äldre hundar och som tidigare oftast tagits bort med operation. Emelie Rogsmo Spira studerar sista året till veterinär kommer under hösten genomföra en studie där man tar bort vårtorna med ett medel istället och söker testhundar. 

Hej!

Mitt namn är Emilie Rogsmo Spiro och jag studerar sista året till veterinär. Veterinär Kerstin Bergvall (specialist inom dermatologi och hundens och kattens sjukdomar) och jag planerar att driva en studie som en del av mitt examensarbete.

Studien går ut på att behandla hundars talgkörtelhyperplasier och det finns vissa raser som drabbas oftare, t.ex. pudel, bichon frisé, cocker spaniel, olika terrierraser med flera.

Hundarna som har talgkörtelhyperplasier brukar vara lite äldre, runt 9-10 år. Dessa hyperplasier brukar se ut som små flikiga eller veckade vårtor, som är fasta till konsistensen.

De brukar inte bli så stora utan ungefär som ärtor och kan skifta i färg men är oftast ljusa, hudfärgade. Ofta brukar djurägare klaga på att de ser fula ut, blöder när de kammar hundarna, sitter på olämpliga ställen där de skaver och ibland kliar hundarna på dem så att de blir såriga.

Idag finns en möjlighet att ta bort dessa på ett mycket enkelt sätt genom att pensla på ett medel. Fördelen med en sådan behandling är att den inte kräver bedövning, utan kan utföras på vaken hund. Tidigare har denna typ av förändringar kunnat tas bort med hjälp av operation eller genom att bränna bort dem, något som kräver att hunden är sövd eller har fått lugnande med smärtlindring, vilket medför större risker och kostnader.

Den utvärtes, enkla behandlingen har fungerat mycket bra, men några publicerade studier rörande behandlingen finns ännu inte. Vi planerar därför att genomföra en kontrollerad studie rörande denna behandling.

Vi söker därför kontakt med er som har hundar som har denna typ av förändringar (se bilder nedan) och där ni är intresserade av att få hjälp att ta bort förändringarna. Samtliga besökoch behandlingar bekostas av oss. Besöken planeras äga rum i Uppsala och Stockholm med start efter sommaren, troligtvis i början på september. Tveka inte att höra av er till mig om ni är intresserade!

Med vänliga hälsningar

Emilie Rogsmo Spiro
Tel: 0739-242632
E-mail: emro0004@stud.slu.se

Talgkörtelhyperplasier